55 учасників з усієї Європи зібрала зустріч Молодіжної мережі EPSU (Європейської федерації профспілок громадського обслуговування), яка проходила в Берліні 8-9 вересня 2017 року на базі профспілки ver.di. До участі у зустрічі було запрошено представницю України, голову Молодіжної ради профспілки працівників державних установ України Оксану Гузь. Програма зустрічі була надзвичайно насиченою та мала на меті не лише обмін досвідом серед європейської профспілкової молоді, але і вироблення подальшого плану роботу у рекрутингу, органайзінгу, формування робочих груп з різних напрямів молодіжної роботи та багато інших питань. Представляючи різні профспілкові організації та країни – молодь визначила, що проблеми є спільними, а тому вирішувати та робити європейський молодіжний профспілковий рух більш сильнішим також потрібно спільними та солідарними діями. Учасників зустрічі привітали Jan Willem Goudriaan, генеральний секретар EPSU та Isolde Kunkel Weber, профспілка ver.di.

Учасники зустрічі презентували свої профспілки, розповідали про особливості молодіжної профспілкової роботи і про кращі практики реалізації молодіжної політики. Особливо ретельно обговорювали роль Молодіжної мережі у реалізації загальної політики Європейської федерації профспілок громадського обслуговування. Молодь наголошувала, що потребує більше прав, голосу та можливостей впливати на рішення Європейської федерації профспілок громадського обслуговування, більше уваги та включення питань молодіжної роботи до першочергових у порядку денному роботи Федерації. Шляхом інтерактивної роботи, дискусій і обговорень, вдалося сформувати робочі групи, які будуть втілювати у життя різні вектори молодіжної політики EPSU: молодіжна зайнятість, мобільність, міграція, освіта та розвиток, охорона здоров’я та гідні умови праці, комунікація та інформування тощо.

Своїми враження від зустрічі поділилась учасниця від України Оксана Гузь: «По-перше, це надзвичайно почесна профспілкова місія представляти профспілку працівників державних установ та профспілкову молодь на міжнародному рівні. Це дуже відповідально, а тому я намагалась почути і взяти найкраще від європейський профспілок. Спілкування з молодими профспілковими лідерами з різних європейських країн дає можливість знайти спільні ідеї для розвитку і діяльності, а головне відшукати механізми для покращення ефективності молодіжної роботи в Україні. Головним моїм месседжем на цій зустрічі було те, що нам всім, незважаючи на те, яку країну або профспілку ми представляємо, важливо зрозуміти силу Солідарності. Надзвичайно велика сила в єдності і в солідарності, яку на жаль сьогодні профспілки не лише в Україні, але і в Європі мало використовують. Ми багато говорили про необхідність змін, виокремлювали найважливіші питання і механізми, інструменти роботи. На мою думку, найважливіше, що мав зрозуміти кожен із нас, що люди, які мають робити зміни, люди, які мають зробити профспілковий рух більш дієвим і ефективнішим, - вони не десь далеко, ці люди – це ми, кожен із нас, хто був присутній на зустрічі, кожен хто бере участь у семінар і тренінгах, кожен член профспілки. Ми всі відповідальні. Ми є тими людьми, які мають робити зміни». Представницю України було включено до групи з комунікацій та організації проведення компаній, тож тепер Україна буде брати участь у розвитку комунікацій між європейськими профспілками. «Я подякувала нашим колегам за підтримку України, підтримку українських профспілок та висловила бажання, що ми будемо мати багато спільних проектів для розвитку молодіжної профспілкової активності в Україні і сподіваюсь вже незабаром побачимо перші результати спільної роботи», - висловила сподівання голова Молодіжної ради профспілки.

Також на зустрічі було презентовано книгу-збірку «Just go for it», яка містить кращі практики залучення молодих людей у профспілку, рекрутингу та органайзінгу, профспілкового розвитку зі всієї Європи. Тож тепер Молодіжна рада профспілки працівників державних установ України буде переймати кращий європейський досвід молодіжної профспілкової діяльності.