Вчора, 21 листопада п.р., Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення (далі - Комітет ВРУ) провів слухання на тему: «Результати пенсійної реформи», в якому взяли участь народні депутати України, члени Комітету ВРУ, представники центральних  органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, соціальні партнери, засобів масової інформації. Від Профспілки у заході взяла участь завідуюча відділом захисту соціально-економічних прав членів профспілки Валентина Гурневич.

Додатковою темою слухань було питання пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії призначені відповідно до законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну службу».

З зазначеного питання виступив заступник Міністра соціальної політики Шамбір М.І., який, зокрема, анонсував і зміни до статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», напрацьовані фахівцями Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України, а саме, за період роботи на посадах державної служби та інших посадах, які передбачали сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за підвищеною ставкою, величина оцінки одного року страхового стажу за цей період буде підвищено на відповідний коефіцієнт.

Разом з тим, дана пропозиція Мінсоцполітики координально не вирішує питання перерахунку пенсій зазначеній категорії пенсіонерів.

Профспілка послідовно відстоює інтереси державних службовців в частині пенсійного забезпечення. Так ми вважаємо і наполягаємо на відновленні статті 37 Закону України «Про державну службу» 1993 року щодо перерахунку пенсій пенсіонерам, пенсії яким були призначені за цим законом і які вийшли на пенсію до 01.05.2016 року, про що було направлено відповідне звернення до засідання Комітету.

Таку ж думку розділяють і ряд народних депутатів, які зазначили, що уже повернуті права на перерахунок пенсій військовим, суддям і лише до державних службовців застосовується дискримінація у цьому питанні.

За результатами слухань у Комітеті ВРУ учасники схвалили відповідні Рекомендації.