Відбулась підсумкова конференція проекту «Верховенство права та місцеве самоврядування в Україні», який реалізовувався за підтримки Академії Фольке Бернадотта Шведської агенції з питань миру, безпеки та розвитку. До участі у зустрічі були запрошені Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук та головний спеціаліст відділу навчання, інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва Оксана Гузь. Захід проходив за участі посла Швеції в Україні Мартіна Хагстрьома, представників Міністерств, органів влади та місцевого самоврядування, недержавних організацій, дослідницьких установ та навчальних закладів, представників іноземних місій в Україні. Участь у обговоренні результатів проекту взяли шведські колеги Марія Ністед, директор з програм Верховенства права Академії Фольке Бернадотта та Емма Остокер, менеджер проекту.

         Вітаючи учасників конференції Посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом наголосив на важливості розвитку верховенства права та місцевого самоврядування в Україні, а також висловив вдячність за плідну співпрацю між Україною та Швецією та сподівання, що підтримка Швецією України буде мати позитивні зміни для побудови кращого майбутнього. Юлія Седик, координатор проекту представила результати впровадження проекту, партнерів, хто разом працював над втіленням усіх планів та цілей у життя. Була можливість послухати відгуки про участь у проекті від представників 15 міст, які працювали над покращенням надання адміністративних послуг у своїх громадах. Цікавими виявилися узагальнені корисні інструменти, підходи,навчальні модулі з верховенства права розроблені в рамках проекту. Зокрема, було презентовано дослідження з оцінювання верховенства права в місцевому управлінні в Україні, проведене соціологічною агенцією ФАМА. Цікаво було почути як оцінює населення надання адміністративних послуг. Особливо цікавим виявилось дослідження з погляду профспілки щодо подальшої роботи над удосконаленням умов праці працівників органів місцевого самоврядування, взаємодії з поліпшення клімату в колективах, запобігання професійному вигоранню та законодавчого регулювання служби в органах місцевого самоврядування. Було презентовано посібники та збірники європейських стандартів у публічному адмініструванні.

         Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук під час спілкування з колегами розповів про спільний проект між профспілками України та Швеції «Розвиток державного сектору в Україні». Голова Профспілки персонально подякував Послу Швеції в Україні Мартін Хагстрьом за підтримку, яку Швеція надає Україні в сфері дотримання прав та свобод громадян, зокрема щодо розвитку державного сектору в Україні, та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю. Спільно з колегами з Академії Фольке Бернадотта обговорили можливості спільної співпраці в сфері навчальних програм з верховенства права, проведення тренінгів для членів профспілки з питань правового захисту, запобігання професійному вигоранню та вдосконалення умов праці. Голова Профспілки поспілкувався з членами профспілки з місцевого самоврядування щодо питань прийняття закону про службу в органах місцевого самоврядування, оплати праці та інших питань, які є важливими для кожного члена профспілки на місцях.

         Найважливіша місія проекту Академії Фольке Бернадотта це донесення ідеї, що дотримання верховенства права сприяє ефективному вирішенню питань мешканців і громади, а також зростанню довіри громадян до місцевої влади. 15 міст-партнерів проекту вже встигли переконатися в цьому і оцінити позитивні результати, тож сподіваємось, що корисний досвід буде впроваджено у кожній громаді на всій території України.

Оксана Гузь, Профспілки працівників

державних установ України