З 3 по 7 лютого делегація Профспілки працівників державних установ України на запрошення Профспілки державних службовців Ізраїлю взяла участь у засіданні та заходах, пов’язаних з проведенням 8 Конгресу Профспілки державних службовців Ізраїлю.

Участь у Конгресі взяли делегації профспілок з 57 країн світу, а також міністри уряду Ізраїлю, представники органів влади, іноземні посли. В центрі уваги Конгресу було обрання голови Профспілки Аріеля Якобі ще на один строк. Аріель Якобі є головою Федерації Профспілки працівників державних установ Ізраїлю починаючи з 2006 року. Вітаючи учасників 8-ого Конгресу Аріель Якобі зазначив: «Солідарність різних профспілок – це є нашою силою. Цей Конгрес є прагненням показати, що все чого ми досягли і плануємо досягти у майбутньому можливе завдяки солідарності. Я разом із своїм батьком, який теж був профспілковим лідером, мріяли, що ми зможемо об’єднати Профспілку. І це сталось. І я мрію, щоб ще не один раз зміг привітати вас усіх у майбутньому». Також Аріель Якобі зазначив, що зараз Ізраїль намагається перейти від колективних договорів до підписання індивідуальних контрактних угод: «Колективний договір зажди є кращим за індивідуальну угоду за контрактом. І наше досягнення в тому, що в сфері охорони здоров’я багато працівників перейшли під дію колективних договорів замість індивідуального контракту».

Присутніх привітав Міністр фінансів Ізраїлю Моше Калон: «Я пишаюсь тим, що співпрацюю з Профспілкою державних службовців Ізраїлю, навіть якщо мені доведеться заплатити політичну ціну за цю співпрацю! Бо я бачу реальні справи Профспілки і я готовий приймати участь в цих справах». Одним із головних досягнень Профспілки державних службовців Ізраїлю є доплата державним службовцям на обід, залежно від рівня заробітної плати ця доплата передбачає оплату п’яти страв або половину від вартості обіду. Також Профспілка у співпраці з міністерствами домоглася інтеграції людей з обмеженими можливостями до роботи в державних установах.

На Конгресі було ухвалено ряд резолюцій зокрема щодо захисту пенсіонерів на державній службі, розвитку кадрового потенціалу та професійної підготовки, та покращення статусу жінок, які працюють на державній службі та збільшення кількості жінок на державній службі у цілому.

Аріель Якобі, подякував представникам профспілкових делегацій з різних країн за підтримку та солідарність з Ізраїлем під час страйку.     

Делегація Профспілки працівників державних установ України взяла участь у роботі 8-го Конгресу, зустрічах з первинними профспілковими організаціями Єрусалиму та Назарету. Вітаючи колег Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук подякував за співпрацю та солідарну підтримку, і висловив сподівання на подальшу роботу у напрямку розвитку міжнародного профспілкового руху.

Підсумовуючи результати роботи Конгресу Профспілки державних службовців Ізраїлю та розмірковуючи про секрети успіху ізраїльського профспілкового руху Аріель Якобі сказав: «Ми всі маємо прогалини у роботі, бо не є ідеальними. Але саме у виправлені прогалин – дорога до успіху».

Оксана Гузь,

Професійна спілка працівників

державних установ України