13-14 лютого 2019 року з візитом в Києві перебувала моніторингова місія Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (ПЄРР-МКП). До складу місії увійшли керівники національних профспілок Польщі, Словаччини, Чеської Республіки та Угорщини. Головною метою приїзду є ознайомлення із дотриманням трудових прав в Україні, становищем працівників, дослідженням факторів, що спричиняють масову міграцію трудового населення до країн ЄС. Детальну увагу учасники місії приділили вивченню питань реалізації соціального виміру Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, у першу чергу щодо створення гідної системи праці, якісного громадського обслуговування, дотримання прав профспілок.

         Всі питання порядку денного роботи місії обговорювались під час зустрічей з керівництвом та членськими організаціями Федерації Профспілок України та Конфедерації Вільних Профспілок України, обговореннями, які відбулися в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зустрічах з урядовцями та народними депутатами, у представництвах міжнародних організацій в Україні, зокрема Представництві ЄС в Україні та представництві Міжнародного валютного фонду.

         За підсумками роботи місії Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок 14 лютого в національному агентстві «Укрінформ» відбулась підсумкова прес-конференція «Європейські профспілки моніторять соціальний вимір Угоди про асоціацію Україна-ЄС». У прес-конференції взяли участь голова СПО об’єднань Профспілок, Голова ФПУ, віце-президент МКП Григорій Осовий, Голова ВКПУ Михайло Волинець, голови та представники всеукраїнських галузевих профспілкових організацій, а також члени моніторингової місії: голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула, міжнародний секретар Польського профоб’єднання «Солідарність» Анджей Маріан Адамчик, виконавчий секретар Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок Антон Лєпік, керівник міжнародного департаменту Конфедерації профспілок Словаччини Мирослав Хайнош та керівник міжнародного департаменту Чесько-Моравської конфедерації Профспілок Богумил Чап. Від Професійної спілки працівників державних установ України участь у прес-конференції брала Оксана Гузь, голова Молодіжної ради Профспілки, провідний експерт відділу навчання, інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва.

         Під час своїх виступів члени моніторингової місії поділились результатами роботи. Виконавчий секретар Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок Антон Лєпік зауважив, що сьогодні від українських профспілок надходять чисельні скарги щодо порушення Україною зобов’язань з дотримання трудових прав в рамках Конфенцій МОП, зокрема це невиплата заробітної плати, небезпечні умови праці та утиски профспілок. «Ми можемо бачити, що Україна сьогодні проголосила ключовим європейський вектор розвитку, але на цьому шляху абсолютно ігнорує соціальну складову цього вектору. Наразі мінімальна заробітна плата в Україні є найнижчою серед європейських країн, відсутні дієві гарантії безпеки праці. Рівень соціального діалогу, коли сторони володіють достовірною інформацією і прагнуть знайти компроміс з врахуванням інтересів працюючих – далекий від європейського. Тому все це призводить до трудової міграції».

         Сьогодні Міжнародна конфедерація профспілок та Європейське об’єднання профспілок громадського обслуговування розпочали компанію за підвищення оплати праці у країнах Європейського Союзу. Але Європа не закінчується в межах кордонів країн ЄС. Успіх цієї компанії в багато чому залежатиме від рівня заробітної плати в країнах, які входять до європейської зони, зокрема Україні. Тому увага європейських профспілок прикута до України.

         «Якщо Україна бажає долучитися до Європейського Союзу вона має навчитися поважати права людини. Право на працю – це основне право. Як можуть окремі посадовці мати європейську зарплату, коли більшість населення працює на зарплату в рази менше ніж мінімальна заробітна плата в Європі. Лакмусом економічної ситуації в Україні – є високий рівень трудової міграції. За нашими підрахунками 10 млн. українців працюють зараз у ЄС. Чехія мала таку саму проблему з утисками профспілок, невиплатою заробітної плати – і цю проблему вдалося вирішити за рахунок створення чесної судової системи, яка стояла на захисті людини праці», - поділився своїми враженнями голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула.

         Підсумовуючи роботу місії міжнародний секретар Польського профоб’єднання «Солідарність» Анджей Маріан Адамчик зазначив «Україна заплатила високу ціну за європейське майбутнє, в тому числі життям своїх громадян. Головний напрямок, який має обрати Україна, незалежно від результатів виборів, має бути забезпечення дотримання прав людини і основне - трудових прав. Відсутність соціального миру та економічної стабільності – це головна перепона на шляху реалізації Угоди Україна-ЄС».

         Присутні мали можливість задати питання, навести приклади боротьби за дотримання трудових прав. Результати роботи місії будуть передані до Європейської комісії для вироблення подальших кроків для того, щоб спільно з профспілками працювати над покращенням ситуації в Україні.

Оксана Гузь, Професійна спілка працівників

державних установ України