У приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбувся брифінг Голови Державної служби України  з питань праці Романа Чернеги з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, що відзначається у 2019 році під девізом «Безпечне і здорове майбутнє праці».

У заході також взяли участь: Юрій Кузовой – Генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України, Антоніу Сантуш – менеджер проекту ЄС-МОП „Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці”, Софія Литвин – національний координатор проекту ЄС – МОП „Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці”,  Григорій Осовий – Голова СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Юрій Піжук – Голова Профспілки працівників державних установ України.

Під час виступу Роман Чернега наголосив на важливості реформування системи управління охороною праці та зазначив: «Безпечні та здорові умови праці – це наше стратегічне завдання. Імплементація ряду директив з охорони праці та впровадження наступних є свідченням того, що ми інтенсивно інтегруємося у європейське співтовариство».

Голова Держпраці також зазначив, що статистичні дані МОП про нещасні випадки на виробництві вражають, адже щороку у світі травмуються та гинуть мільйони людей. В Україні минулого року сталося 409 нещасних випадків зі смертельним наслідком. З організаційних причин загинуло 303 працівника, з технічних – 58 працівників, з психофізіологічних – 48 працівників.

Завдяки новим підходам та реформам, які Держпраці впроваджує спільно з соціальними партнерами у працівників має з’явитися усвідомлення ризиків, що дозволить зменшити кількість нещасних випадків, зокрема з організаційних причин.  Адже збереження життя та здоров’я насамперед залежить від нашого розуміння, що ми самі повинні дбати про свою безпеку, виховувати в собі культуру праці та змінювати ставлення до свого робочого місця – підсумував Голова Держпраці.

Юрій Кузовой зазначив, що одним з основних завдань державної політики є формування у молоді ідеології безпечної праці  та безпечних взаємовідносин між працівником та роботодавцем.

Представники соціальних партнерів підтримали думку щодо важливості усвідомлення суспільством  поняття «безпечна праця» та наголосили на спільній відповідальності у питанні виховання і навчання молодого покоління.

Запис брифінгу https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=nRZKJYdZNbI

За матеріалами офіційного веб-сайту Державної служби України з питань праці