image mini1529315710З 18 по 20 червня 2018 року Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук перебуває з робочим візитом у Грузії. Під час візиту Голова Профспілки бере участь у окружній зустрічі Північно-східного європейського округу Європейської федерації профспілок громадського обслуговування. Участь у засіданні беруть голови Профспілок з Білорусії, Вірменії, Грузії Естонії, Латвії, Литви та України. Зустріч проходить за участі генерального секретаря ЄФПГО Яна Віллема Гаудріана

На порядку денному засідання: обговорення звіту та подальших планів роботи північно-східного європейського округу ЄФПГО, створення та розвиток жіночої профспілкової мережі країн північно-східного європейського округу, виступи представників Міністерства охорони здоров’я, праці та соціальної політики Грузії щодо Програми охорони здоров’я Грузії, соціально-економічного становища в країні, затвердження основ прозорого управління, боротьбу з корупцією, сприяння інновації у наданні населенню державних послуг. Голова Об'єднання профспілок Грузії Іраклій Петріашвілі підкреслив важливість тих питань, які поставлені в порядок денний окружної зустрічі Північно-східного європейського округу ЄФПГО. Іраклій Петріашвілі розповів про досить складну ситуацію в регіоні: наступ на трудове законодавство, дискримінаційне ставлення до заробітної плати, намагання зменшення роль інспекції праці. Голова Профспілок Грузії зазначив, що сьогодні в Грузії йде серйозна боротьба за права профспілок, особливо в колективно- договірному процесі та назвав головні виклики, які стоять перед профспілками, особливо щодо права на захист, належної заробітної плати, проблеми гендерного розриву тощо.

Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук доповів про стан справ в тих сферах, де працюють члени Профспілки. В першу чергу про ті виклики, які стоять перед Профспілкою в ході проведення децентралізації. У своєму виступі Юрій Піжук зазначив, що сьогодні Профспілка докладає чимало зусиль по створенню нових первинних організацій в новостворених ОТГ . Звичайно є певні результати (нам вдалось створити організації практично в 49% новостворених ОТГ), однак ще є над чим працювати. Голова Профспілки наголосив на актуальності якомога швидшого прийняття ЗУ "Про службу в органах місцевого самоврядування". Також звернув увагу присутніх на продовження боротьби Профспілки за право державних службовців на захист (конвенція 151), важливість відновлення довіри людей до влади, а відтак і до державної служби, підвищення престижу державної служби та іміджу державних службовців, особливо враховуючи, що в цьому році державна служба України відзначає 100 річчя. Голова Профспілки доповів європейському профспілковому товариству про проблеми, які сьогодні долають та з якими боряться Профспілки в України, зокрема загрози, або вірніше перші спроби виключити представників  працюючих у бюджетній сфері із переговорного процесу, зокрема при перемовинах по Генеральній угоді.

Під час робочого візиту Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук візьме участь у роботі круглого столу «Трудова міграція: нові тенденції та напрями. Залучення трудових мігрантів до профспілок».

Зустріч вже привернула увагу громадськості та проходить за висвітлення подій пресою, оскільки Профспілки оголосили про свою позицію солідарності з відстоювання та захисту прав Профспілок у Грузії та Європі, розподілу ресурсів та боротьби з корупцією.

Оксана Гузь,
Професійна спілка працівників
державних установ України