16-18 серпня  у місті Вінниця відбувся тренінг "Antibulling:  використання профспілкових механізмів боротьби за гідні умови праці" організований Молодіжною радою Профспілки працівників державних установ за підтримки Американського центру міжнародної профспілкової солідарності «Центр солідарності» та ГО "Трудові ініціативи", на якому були присутні члени Молодіжної ради профспілки працівників державних установ України та активна профспілкова молодь з різних областей України та міста Києва.

 IMG 20190816 150642

DSC 0278

IMG 20190819 005106 601

Потужна тренерська команда, а саме: Андрій Заболотний, заступник голови Національного агентства України з питань державної служби, Інна Кудінська, юристка Центру Солідарності та Олена Кравченко, кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри цивільного та трудового права Академії праці, соціальних відносин і туризму, експерт  з соціальних питань, протягом трьох днів не лише передали теоретичні знання в сфері захисту гідних умов праці держслужбовців, але, що найголовніше, поділилися безцінним практичним досвідом щодо запобігання цькування на державній службі, юридичними аспектами явищ булінгу і мобінгу на робочому місці та механізмами дій профспілки для захисту працівників, які постраждали  від даних явищ.

DSC 0202

DSC 0198

DSC 0258

DSC 0197

Основним вектором роботи учасників тренінгу було питання захисту держслужбовця як особистості, захист його цінностей та професійних якостей. Теми обговорень на тренінгових сесіях стосувались питань попередження та усунення явищ булінгу та мобінгу на робочих місцях  з врахуванням сучасного міжнародного та вітчизняного законодавства. Профспілкова молодь спільно с тренерами ґрунтовно провела аналіз законодавства країни на питання захисту держслужбовців від цькування на робочих місцях та відповідальності за моральні збитки завдані постраждалим від булінгу та мобінгу. Учасники тренінгу розглядали Проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу, формували власні пропозиції та зауваження.

DSC 0445

DSC 0203

DSC 0212

Розгляд презентації результатів опитування Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі НАДС щодо наявності фактів цькування на робочому місці на реальних прикладах показав масштаб проблеми. Одним із фактів, який вразив кожного учасника заходу, був відсоток службовців, які зазнали цькування у формі необґрунтованої критики та незадовільної оцінки роботи працівників керівництвом, який склав 55,2% серед опитуваних.

DSC 0248

DSC 0353

DSC 0482

В результаті, роботи було сформовано ряд порад для захисту працівників, які постраждали від явищ булінгу та мобінгу:

  1. Вчіться абстрагуватися від "цькування" ваших керівників та колег.
  2. Знайдіть причину цькування.
  3. Будьте стресостійкими!
  4. Не тримайте в собі - комунікуйте!
  5. І на останок подумайте чи не є мобером ви!

«Робота проти цькування на робочому місці та гідні умови праці для кожного – це напрямок на якому Молодіжна рада Профспілки зосередить свою діяльність. В планах розробки інформаційних матеріалів, проведення кампаній та застосування механізмів профспілкового захисту працівників. Ми вдячні, що Голова Профспілки Юрій Піжук та Американський центр міжнародної профспілкової солідарності підтримали молодіжну профспілкову ініціативу протидії цькуванню на робочому місці і сподіваємось, вже незабаром ми побачимо перші результати сьогоднішнього тренінгу», - говорить Голова Молодіжної ради Профспілки працівників державних установ України Оксана Гузь.

IMG 4fd31f915c7a679ee8be0288ae6a3550 V

IMG f1ac7f4368b342a5eb240b98ed4653cb V

Всі теоретичні знання та практичні навички отримані під час тренінгу вже незабаром будуть втіленні у дорожній карті попередження явищ булінгу та мобінгу на робочих місцях та формування рекомендацій щодо роботи з постраждалими від даних процесів, а також видання методичних рекомендацій, які б сприяли ефективнішому застосуванню профспілковими активістами законодавства для захисту членів профспілки від цькування на роботі.

Час навчання та спілкування пролетів дуже швидко. Проте надбання, які отримав кожен з учасників тренінгу, поширяться по всій країні та стануть на захист прав та інтересів спілчан-держслужбовців. Молодь Профспілки об’єднує свої зусилля задля того, щоб такі прикрі явища як булінг та мобінг не мали місця на державній службі.

DSC 0497

DSC 0489

Молодіжна рада Профспілки працівників державних установ України висловлює вдячність голові Профспілки Юрію Піжуку за підтримку молодіжних профспілкових ініціатив. Особлива подяка Американському центру міжнародної профспілкової солідарності, в особі директора програм Тристана Масата та всій команді ГО «Трудові ініціативи», за підтримку заходу та сприяння діяльності Молодіжної ради Профспілки. Молодіжна рада та всі учасники семінару висловлюють вдячність Вінницькому обласному комітету Профспілки, в особі голови Любові Ковальчук, та Молодіжній раді Вінницької обласної організації Профспілки, особливо голові Лідії Колісниченко, за гостинність та теплу зустріч профспілкової молоді у Вінниці.

Оксана Гузь, Голова Молодіжної ради Профспілки

працівників державних установ України

Іванна Храпко, радник з питань молодіжної

політики голови Чернівецької обласної організації

Профспілки працівників державних установ України