1 листопада 2019 року у Секретаріаті Кабінету Міністрів України відбулась робоча  нарада  з питань, пов’язаних з реалізацією постанови  КМУ від 19 червня 2019р. №746 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014р. №91", за участі керівництва Секретаріату Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Державного центра зайнятості та Профспілки працівників державних установ України.

Обговорювались питання дотримання чинного законодавства при масових вивільненнях державних службовців, а також фінансові можливості здійснення компенсаторних виплат.

Голова Профспілки Юрій Піжук та завідувач відділу правового та організаційного забезпечення Оксана Шевченко, які брали участь у нараді, наполягали на внесених раніше пропозиціях щодо створення спеціальної державної  програми зайнятості для державних службовців, які підлягають скороченню та поверненні скасованих гарантій щодо дострокового виходу на пенсію у разі скорочення.

Профспілка наголосила  на  першочерговому скороченні вакантних посад, що складають орієнтовно біля 44% від загальної кількості намічуваних вивільнень.

У ході наради досягнуто попередніх домовленостей про виділення коштів на компенсації за невикористані відпустки  за минулі роки,  зменшення відсотку пропонованих до скорочення державних службовців та застосування диференційованого  підходу, в розрізі регіонів, в залежності від утворених ОТГ.

 Голова Профспілки Юрій Піжук у розмові з Міністром Кабінету Міністрів Дмитром Дубілетом наголосив  на  необхідності  дотримання трудового законодавства та законодавства про профспілки при проведенні процедури вивільнення працівників-членів Профспілки, що підпадатимуть під скорочення внаслідок процесів децентралізації, а також  забезпеченні  соціально-економічних  гарантій  для таких категорій.

Професійна спілка працівників

державних установ України