Впродовж останніх двох років Профспілка проводить роботу проти огульного скорочення державних службовців, особливо працівників районних державних адміністрацій. Так, минулого року нам вдалось призупинити скорочення цієї категорії працюючих на 30% шляхом ведення перемовин з Кабінетом Міністрів, шляхом направлення персональних звернень до народних депутатів України та міжнародних профспілкових інституцій.

         Разом з тим, 19.06.2019 прийнято постанову Кабінету Міністрів України №746 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. №91», якою встановлено граничну чисельність працівників місцевих державних адміністрацій. Це фактично передбачило собою скорочення працівників на 50%. Проект цієї постанови розглянутий без попереднього обговорення з Профспілкою та спільним представницьким органом Федерації профспілок України.

         Профспілка висунула до уряду конкретні вимоги щодо запобігання негативних наслідків під час запланованих Кабінетом Міністрів України заходів щодо скорочення граничної чисельності районних державних адміністрацій, зокрема впровадження соціального пакету для осіб, що вивільняються, який мав би передбачати: перекваліфікацію, перенавчання, подальше пріоритетне працевлаштування на службу в органи місцевого самоврядування, пільгового виходу на пенсію тощо.

         Проведена низка зустрічей із зазначених питань з керівництвом Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики попереднього уряду. Після сформування нового складу Кабінету Міністрів України Профспілкою проведено зустрічі на рівні Міністра Кабінету Міністрів України, керівництва Мінекономіки, Державної служби зайнятості.

         У ході зустрічей Профспілкою наголошувалось на неготовності урядової сторони, роботодавця у вигляді держави, забезпечити належне працевлаштування цієї категорії працюючих, про відсутність повної інформації щодо осіб, яких планується вивільняти, їх вік, стать, кількості осіб, що не підлягають вивільненню, та тих, хто має переважне право на залишення на роботі, виходячи з вимог чинного трудового законодавства. Крім того, Профспілка наполягала на необхідності диференційованого підходу щодо запропонованих скорочень, враховуючи процеси децентралізації, що складалися в тому чи іншому регіоні.

         Результатом перемовин є перегляд підходів урядової сторони до намічуваних вивільнень, зокрема проведено попереднє функціональне обстеження функцій районних державних адміністрацій, уточнена кількість працюючих, функції яких зникають у зв’язку з переходом повноважень до ОТГ тощо. Таким чином, було суттєво зменшено кількість осіб, що підпадають під скорочення і ця кількість становить 18000 замість запланованих постановою 27000, причому 8000 із 18000 є вакансіями. Незважаючи на те, що урядова сторона визначила зазначене скорочення як крайню необхідність при подальшому проведенні децентралізації, а також з метою збалансування бюджету, Профспілка наголошує на безпрецедентності таких скорочень і вимагає від уряду дієвих заходів для мінімізації наслідків масових вивільнень.

         Під час зустрічі 01 листопада цього року урядової та профспілкової сторін Профспілка наполягала на недопущенні порушень трудового законодавства при вивільненні державних службовців районних державних адміністрацій і особливо в частині дотримання прав осіб, що не підлягають вивільненню, та тих, хто має переважне право на залишення на роботі, виходячи з вимог чинного трудового законодавства, дотримання строків вивільнення державних службовців, компенсаторних виплат.

         Профспілкою наголошувалось на необхідності прийняття відповідної державної програми пов’язаної із перекваліфікацією та подальшим працевлаштуванням державних службовців.

         На жаль, з боку урядової сторони конкретні вимоги Профспілки щодо впровадження соціального пакету для осіб, що вивільняються, пільгового виходу на пенсію, компенсаційних виплат були проігноровані. Натомість урядовою стороною була озвучена готовність в якості компенсаційних виплат здійснити виплати за невикористані відпустки, що є відвертим цинізмом, оскільки ця виплата не є компенсацією, а є заборгованістю держави, в особі роботодавця, перед працюючою людиною і є обов’язковою до виплати.

         Наголошуємо, що здійснюючи заходи по масовому скороченню людей, які працюють на державу, сама держава, в особі урядової сторони, ставиться до цих працюючих вкрай безвідповідально, в окремих випадках демонструючи гірші умови при вивільненні людей, які служили цій державі, ніж приватний сектор. Слід не забувати, що вивільнивши масу людей, зобов’язання держави по відношенню до них не завершуються, оскільки політика зайнятості мала б бути одним із пріоритетних завдань уряду.

         Напрошується риторичне запитання: чи потрібні цьому Уряду кваліфіковані та професійні кадри…

         Профспілка працівників державних установ України, з метою оперативного  реагування  та надання практичної допомоги у межах чинного законодавства, звертається з невідкладним проханням до:

 -  Голів  регіональних організацій Профспілки:

  1. Взяти під особистий контроль питання проведення роз’яснювальної роботи серед первинних та територіальних організацій Профспілки щодо необхідності невідкладної фіксації фактів порушень трудових прав членів Профспілки - працівників райдержадміністрацій  при  вивільненні.

- Голів первинних профспілкових організацій районних державних адміністрацій:

  1. Чітко відслідковувати дотримання трудового законодавства при реалізації заходів уряду з оптимізації чисельності районних державних адміністрацій, невідкладно реагувати на факти порушень та повідомляти територіальні і регіональні організації про всі порушення трудового законодавства.

- Членів Профспілки працівників державних установ України, які є працівниками районних державних адміністрацій

  1. Факти порушень Ваших трудових прав фіксувати через письмові персональні звернення до комітетів первинних, територіальних та регіональних організацій Профспілки.
  2. Інформацію про конкретні порушення трудових прав також надсилати на створену спеціальну рубрику «СКОРОЧЕННЯ РДА HELP» за електронною адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

          Враховуючи ознаки широкого наступу на трудові права та соціально-економічні інтереси працівників більшості галузей, підготовкою «неоліберального» Трудового кодексу, втручання в Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», відсутність належного соціального діалогу між урядовою стороною та Федерацією профспілок України, а також спільним представницьким органом, Головою Профспілки на засіданні СПО, яке відбулось 04.11.2019, озвучено пропозицію щодо необхідності проведення Всеукраїнського маршу гідності за трудові права.   

#rda_help #seuu

Професійна спілка працівників

 державних установ України