26 січня 2020 в Україні з робочим візитом перебував генеральний секретар Європейської федерації профспілок громадського обслуговування Ян Вільям Гудріан. Під час візиту Генеральний секретар зустрівся з керівництвом Федерації профспілок України та обговорив стан справ у захисті від прийняття ряду законопроектів що погіршують трудові відносини та стан соціального діалогу в Україні. Також Ян Гудріан зустрівся з Головою Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики Галиною Теретьяковою.

Основною метою візиту була участь у засіданні всеукраїнських профспілок – членських організації Європейської федерації профспілок громадського обслуговування. Участь у засіданні від Професійної спілки працівників державних установ України взяла Оксана Гузь, завідуюча відділом навчання, інформаційного забезпечення та міжнародного співробітництва.

изображение viber 2020 01 27 15 15 57

Під час засідання обговорили стан справ в Україні з трудовим законодавством, подальші кроки в розвитку співпраці та підтримки європейською профспілковою спільнотою українських колег. Ян Гудріан повідомив, що на 25-26 лютого запланована проведення акції солідарності Дня дій Європейських профспілок в підтримку Українських профспілок. Метою акції буде привернення уваги до України, зокрема з питань порушення прав профспілок, прийняття рабського законодавства про працю, порушення конвенції МОП та Угоди про Асоціацію з ЄС.

«Європейська федерація профспілок громадського обслуговування» зайняла активну позицію щодо підтримки українських профспілок, так направлено численні листи підтримки від європейських профспілок до Президента України, уряду та парламенту. Проте, успіх боротьби залежатиме і від самих українських колег: від вашої солідарності, здатності об’єднатися – кожен член профспілки має розуміти важливість участі у спільних акціях, поширенні інформації. Наразі я вбачаю вихід із ситуації у відкликанні законопроектів та початку дієвого соціального діалогу між владою та профспілками. Якщо національний профспілковий рух сильний, тоді і міжнародна підтримка дає результати» – підкреслив Генеральний Секретар.

Оксана Гузь,

Професійна спілка працівників

державних установ України