На початку червня Глобальна профспілка ІндастріАЛЛ разом з Європейською профспілкою ІндастріАЛЛ звернулася до Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля - Фонтельєс з проханням закликати українську вкладу відкликати законопроект № 2681.

Нещодавно від Європейської служби зовнішніх справ (ЄСЗС), яка виконує обов’язки  Міністерства закордонних справ та дипломатичного корпусу на рівні Європейського союзу, надійшла відповідь на їхнє звернення за підписом директора з питань Східного партнерства, заступника керуючого директора ЄСЗС з питань зовнішньої діяльності в Європі та Центральній Азії Люка Девіня.

Як зазначив Люк Девінь, ЄС вважає Україну пріоритетним партнером та активно підтримує демократичні реформи з метою забезпечення верховенства закону та правосуддя в країні.

«Ми перебуваємо у тісному діалозі з нашими українськими партнерами, зокрема з трудових питань.

Європейська служба зовнішніх справ, Європейська комісія та Представництво ЄС у Києві уважно стежать за процесом трудових реформ в Україні у тісній співпраці з Міжнародною організацією праці (МОП). У січні я мав зустріч у Брюсселі з представниками українських профспілок, Європейської конфедерації профспілок та Європейської профспілки громадського обслуговування, на якій профспілкова сторона заявила про стурбованість декількома законопроектами, що стосуються сфери праці. Ми підтвердили, що ЄС буде й надалі наполягати, щоб українські органи влади врахували оцінки міжнародних експертів під час подальшої роботи над законопроектами, щоб вони відповідали зобов'язанням, узятим Україною на себе, згідно конвенціям МОП та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

ЄСЗС, інші служби Європейської комісії, наше Представництво у Києві уважно стежать за ситуацією з трудовою реформою і будуть піднімати це питання у тісній співпраці з МОП під час двостороннього діалогу з Україною у рамках Угоди про асоціацію».

26 червня Федерація профспілок України разом з Конфедерацією вільних профспілок України  поінформували Представництво ЄС в Україні про численні порушення положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у законопроекті № 2681 та про ігнорування органами влади України відповідних рекомендацій Комітету ООН з економічних, соціальних та культурних прав, якими запропоновано відкликати, зокрема, вказаний законопроект, а також, враховуючи, що Представництво підтримало проведення аналізу попереднього законопроекту «Про працю», звернулися з проханням, як виняток, розглянути можливість проведення аналізу нового однойменного законопроекту на відповідність згаданій Угоді між Україною та ЄС, і надіслати його Кабінету Міністрів України та Верховній раді України.

За інформацією Міжнародного відділу ФПУ