Сьогодні, 16 березня 2021 року, відбулась акція, щодо неконституційної норми законів про державну службу, якою забрано право пенсіонерів державної служби на перерахунок пенсій!

 

IMG 0597

Акцію проведено  під час пленарного засідання Великої палати Конституційного Суду України щодо продовження розгляду справи за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу XI „Прикінцеві та перехідні положення“ Закону України „Про державну службу“ від 10 грудня 2015 року № 889-VIIІ, частини сьомої статті 21 Закону України „Про службу в органах місцевого самоврядування“ (закрита частина пленарного засідання).

IMG 0591

IMG 0607

IMG 0641

 

Довідково: Питання пенсійного забезпечення колишніх державних службовців, які вийшли на пенсію до 01.05.2016 року та пенсії яких призначені відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 №3723-ХІІ, є одним із вразливих питань забезпечення соціальної справедливості.

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 року №889, згідно з пунктами 10 та 12 Прикінцевих та перехідних положень, надав право виходу на пенсію за Законом 1993 року категорію державних службовців, які на день набрання чинності займали посади державної служби та мали не менше 10 років стажу на посадах, або мали не менше як 20 років стажу роботи на посадах віднесених до категорії посад державних службовців.

Водночас, є несправедливим та дискримінаційним підхід стосовно тих державних службовців, яким пенсія була призначена за нормами статті 37 Закону 1993 року. Ці пенсіонери позбавлені права на перерахунок та індексацію призначених пенсій.

 Зазначеній категорії державних службовців не підвищували заробітну плату з 2008 до 2016 року. Переважно – це люди, що тривалий час працювали в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування, при цьому, отримуючи мізерну заробітну плату (1,5 – 3,0 тис. гривень). З їх заробітної плати утримувався майже вдвічі більший (6,1%), від загального (3,6%), розмір єдиного соціального внеску. Водночас держава гарантувала вищий, у порівнянні з іншими категоріями пенсіонерів, розмір визначення пенсій (90 – 70 відсотків від заробітної плати) та можливість подальшого її перерахунку у разі підвищення заробітної плати державним службовцям.

Через зміни законодавства зазначена категорія пенсіонерів втратила право на перерахунок пенсії, отримуючи пенсію у суттєво меншому розмірі від тих державних службовців, яким пенсію призначено після 1 травня 2016 року.

Рішення буде оприлюднене на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України.

Профспілкова спільнота сподівається на справедливе рішення Суду у цій справі.

Більше фото на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook!

Профспілка працівників

державних установ України