Звернення Профспілки працівників державних установ України

з нагоди 35-ти років з дня аварії на Чорнобильській АС

26 квітня 1986 року, тридцять п’ять років тому, вогонь Чорнобильської катастрофи обпалив землю України та ввійшов в історію як найбільша техногенна катастрофа ХХ століття, нове безпрецедентне глобальне явище.

Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено 2293 населені пункти, розташовані на територіях  77 районів 12 областей.

Чорнобильська катастрофа порушила нормальну життєдіяльність і виробництво в багатьох регіонах, призвела до зниження виробництва електроенергії для потреб економіки, нанесла невиправну шкоду екологічній системі. Істотні збитки було завдано сільськогосподарським і промисловим об'єктам, лісовим масивам і водному господарству.

35 років поспіль відчувається відлуння цієї трагедії, яка наклала відбиток на долі людей та їх життя. У цей драматичний для нас день ми схиляємо голову перед мужністю людей, які усвідомлено віддали життя у мирний час, заради майбутніх поколінь, врятувавши європейський континент від радіоактивного забруднення та мільйони людей від загибелі. Висловлюємо глибоку вдячність тим, хто  віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити і розбудовувати нашу державу.

Пам’ять про Чорнобиль житиме в наших серцях навіки та закликає всіх нас до солідарних дій задля екологічної безпеки та збереження довкілля, на підтримку постраждалих унаслідок чорнобильської трагедії, захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працюючої людини.

 

Профспілка працівників 

державних установ України