9 вересня, відбулося друге засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників державних установ України в режимі відеоконференції.

изображение viber 2021 09 10 10 25 06 126

На порядку денному президії питання:

  • Про проведення кампанії «Безпечне робоче місце»;
  • Про роботу організацій Профспілки Вінницької, Волинської, Сумської, Херсонської областей  щодо використання важелів соціального діалогу  для забезпечення   захисту  трудових  прав  працюючих та рекрутингу профспілкового членства;
  • Про  скликання   ІІ пленуму  ЦК Профспілки.

Заслухавши інформацію голови Профспілки Піжука Ю.М. під час розгляду першого питання порядру денного, президія ЦК Профспілки відзначила, що організаціями Профспілки приділяється увага питанням додержання законодавства про працю, зокрема щодо створення безпечних умов праці, забезпечення санітарно-гігієнічних нормативів на робочих місцях відповідно до Закону України «Про охорону праці». Безпосередньо, питання безпеки робочого місця передбачається при укладанні колективних договорів, є предметом обговорення за засіданнях виборних органів організацій Профспілки.

Разом з цим, президія звертає увагу на виключну актуальність цього питання, як для членів Профспілки, так і для всіх працюючих в організаціях, установах, підприємствах, де діють первинні організації Профспілки. Ігнорування або недотримання роботодавцем питання безпеки робочого місця, безпосередньо впливає на збільшення захворюваності на хвороби системи кровообігу, органів дихання, хребта та опорно-рухової системи працюючих.

Враховуючи зазначене, відповідно до статті 89 Статуту Профспілки, на виконання Програми дій Професійної спілки працівників державних установ України у 2020-2025 роках «5 років – 5 кроків», президія ЦК Профспілки постановила оголосити про проведення у Профспілці у 2022 році кампанії «Безпечне робоче місце» в установах, організаціях, підприємствах, де діють організації Профспілки, з метою виявлення та широкого розповсюдження кращого досвіду роботи в питаннях безпеки здоров’я на роботі, гідних умов праці започаткувати конкурс Профспілки «Безпечне робоче місце», організувати роботу по здійсненню моніторингу первинними організаціями Профспілки ситуації щодо стану забезпечення безпечного робочого місця.

Під час розгляду другого питання члени президії заслухали та обговорили доповіді голів Вінницької ( Любові КОВАЛЬЧУК), Волинської (Ольги САБУРОВОЇ), Сумської (Ігоря ТЕЛІЖЕНКА) та Херсонської (Людмили ТАТАРІНОВОЇ) регіональних організацій Профспілки. Президія ЦК Профспілки відзначила, що результативність забезпечення захисту трудових прав працюючих та рекрутингової роботи залежать від ефективного використання всіх важелів соціального діалогу.

В процесі обговорення другого питання голови обласних організації Профспілки обмінялись досвідом налагодження соціального діалогу з головами об’єднаних територіальних громад, створення первинних профспілкових організацій в громадах та організації профспілкової роботи в умовах реформ.

Також на засіданні президії Профспілки було затверджено дату, час, план рроботи та місце проведення ІІ пленуму ЦК Профспілки.

 

Профспілка працівників

державних установ України