Відбулося засідання колегії НАДС, на якому з вступним словом виступили Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко і Головний радник програми SIGMA з питань державної служби та управління людськими ресурсами Войцех Зедінський.

Про результати діяльності агентства в 2017 році доповів Голова НАДС Костянтин Ващенко.

У заході взяв участь Голова Профспілки Юрій Піжук. Під час виступу він підкреслив, що наразі можна стверджувати про існування дієвих механізмів соціального діалогу між Профспілкою і Нацдержслужбою. Насамперед мова йде про опрацювання проектів нормативно-правових актів, розроблених Нацдержслужбою, в організаціях Профспілки - від ЦК до первинних організацій, внесення обгрунтованих зауважень до проектів з урахуванням висловленої позиції членами Профспілки.

На засіданнях  виборних органів Профспілки також піднімається пласт важливих питатань удосконалення законодавства, зміст яких Профспілка адресує Нацдержслужбі.

Завдяки цим, вже напрацьованим механізмам, враховано більшість пропозицій Профспілки щодо процедури конкурсного відбору, порядку оцінювання діяльності державних службовців, інших актів, що розроблялись в минулому році.

У разі відсутності зауважень, Профспілка у максимально стислі терміни готує погодження проектів нормативно-правових актів та подає їх Федерації профспілок України, розуміючи важливість дотримання процедури їх проходження.

Зокрема, так був опрацьований проект розпорядження Кабінету Міністрів України щодо схвалення Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, а також проект Плану заходів з її реалізації.

З урахуванням пропозицій, висловлених членами Центрального комітету, Профспілка адресувала Нацдержслужбі України низку проблемних питань, які потребують нормативно-правового регулювання.

Ці питання стосувались:

- застосування механізму присвоєння рангів головам місцевих державних адміністрацій;

присвоєння рангів та заохочення керівнику апарату МДА, керівнику структурного підрозділу МДА із статусом юридичної особи публічного права, а також тривалості щорічної основної відпустки головам МДА у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби».

Надані Нацдержслужбою роз'яснення з порушених питань доведені до організацій Профспілки.

Крім того, вже стала постійною практика участі керівництва  Нацдержслужби  в  засіданнях  виборних органів

Профспілки, завдяки чому вдається перед аудиторією озвучити офіційну позицію Нацдержслужби з актуальних питань, які торкаються державної служби, та почути позицію громадськості з цих питань.

Профспілка зверталась до НАДС з пропозицією включення  до  навчальних програм Національної академії державного управління при Президентові України її регіональних інститутів, центрів підвищення кваліфікації, модулю з питань соціального діалогу.

Приємно, що ця пропозиція наразі врахована. Нацдержслужба рекомендувала зазначеним закладам врахувати цей модуль у навчальних планах. Адже чітко прослідковується тенденція, що в організаціях, у яких налагоджнено дієвий соціальний діалог, позитивно вирішуються практично у повному обсязі із збереженням усіх соціальних гарантій питання, що повязані із зміною істотних умов праці та інші питання, які торкаються трудових прав працюючих.

Площадками нашого соціального діалогу є і участь в роботі комісій та робочих груп. Представник Профспілки є членом Комісії вищого корпусу державної служби. Голова Профспілки є Головою Громадської ради Нацдержслужби, комісії з питань відбору навчальних закладів для організації навчання за державним замовленням.

Профспілка підтримує новації, які відбуваються в ході реформи державного управління. Так, влітку минулого року, ми долучились до висвітлення серед наших спілчан інформації щодо проведення пробного тестування для зайняття посад реформаторів в генеральних директоратах центральних органів виконавчої влади. Понад 100 спілчан, завдяки здійсненим організаційним заходам в регіонах, прийняли участь в пробному тестуванні на базі Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС.

Важливою ділянкою спільної роботи є норми стосовно державних службовців в Генеральній Угоді.

Так, за пропозицією ЦК Профспілки, за підтримки НАДС, до Генеральної угоди, включені положення про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні, що стосуються вивчення питання ратифікації Конвенції МОП № 151 «Про захист права на організацію та процедури визначення умов зайнятості на державній службі».

Профспілкою погоджено законопроект з даного питання, розроблений Нацдержслужбою. Водночас, ми як профспілкова сторона, зауважили СПО об'єднань профспілок, що вважаємо за доцільне звернутись до Кабінету Міністрів України від їх імені щодо внесення змін до Закону України «Про державну службу» стосовно зняття обмеження для державних службовців на участь у страйках, а також щодо конкретизації їх права на участь у акціях та заходах з метою захисту своїх соціально-економічних прав.

Вважаємо, що в рамках наближення вітчизняного законодавства про державну службу до стандартів ЄС, питання ратифікації Конвенції №151 є одним з ключових, і для Профспілки, і для Нацдержслужби.