Сьогодні, 31 серпня, у приміщенні Міністерства фінансів України, під головуванням заступника Міністра фінансів Юрія Джигиря, відбулася трьохстороння робоча зустріч представників від міністерства, профспілок, роботодавців з питань проекту Державного бюджету України на 2019 рік.

У заході взяли участь Голова Профспілки Юрій Піжук та завідуюча відділом виконавчого апарату Валентина  Гурневич.

Заступник Міністра інформував сторони соціального діалогу про основні завдання бюджету на 2019 рік, макропоказники, бюджетні показники. Мова також йшла про збалансування бюджетних показників для виконання основних завдань бюджету на 2019 рік.

Міністерством було напрацьовано та запропоновано Уряду ряд заходів для збалансування бюджетних показників, а саме:

  • збереження відсотку надходжень до дорожнього фонду (спецфонд) у 2019 році на рівні 2018 р. – 50% (а не 75% як планувалось);
  • збільшення специфічних ставок на тютюнові вироби та індексація ставок, встановлених в абсолютних значеннях;
  • замороження фонду оплати праці для державних службовців на рівні 2018 року;
  • скорочення фонду оплати праці райдержадміністрацій за рахунок скорочення чисельності на 30%;
  • відтермінування проведення індексації пенсій з березня на вересень 2019 року.

Профспілкова сторона з обуренням відреагувала на зазначену інформація як таку, що  нівелює справедливий розподіл бюджетних призначень. У своєму виступі Голова Профспілки Юрій Піжук наголосив, що ми знову повертаємося до часів, коли держава вирішувала збалансування показників бюджету за рахунок державних службовців та пенсіонерів. Адже, з метою поповнення бюджету, Уряд готовий скоротити 30% держслужбовців без проведення попереднього функціонального обстеження.

Сторони робочої зустрічі домовились розглянути зазначене питання на найближчому засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.