З 29-31 жовтня у Києві у рамках спільного проекту між Профспілкою працівників державних установ України та Профспілкою державних службовців Швеції Fackfӧrbundet ST «Розвиток державного сектору України» відбувся цікавий та корисний захід: семінар з рекрутингу «Рекрутинг у діяльності Профспілки та його інструменти» за участі представників Профспілки державних службовців Швеції. Серед 25 учасників семінару: голови регіональних організацій Профспілки, тренери Профспілки, найактивніші слухачі базового курсу навчання на базі чотирьох регіональних представництв Центру профспілкових знань. Учасників семінару привітав Голова Профспілки Юрій Піжук зазначивши, що теми, які будуть обговорюватись під час семінару є дуже важливими для подальшого розвитку Профспілки працівників державних установ України: «Ми бажаємо бачити Профспілку працівників державних установ України сильною, сучасною, потужною організацією, яка впевнено крокує вперед та будує свою роботу на європейських та профспілкових цінностях». Професійний тренер, омбудсмен Профспілки державних службовців Швеції Fackfӧrbundet ST Мікаель Андрессон та координатор міжнародних проектів Магнус Рунстен привітали учасників семінару та відзначили розвиток Профспілки працівників державних установ України протягом усього періоду реалізації проекту. «Зараз ми бачимо не просто учасників семінару, ми бачимо сильну і потужну організацію, в якої є цілі, ідеї та потенціал для розвитку. Профспілка Fackfӧrbundet ST пишається, що ми маємо можливість бути причетними до створення нової профспілкової історії в Україні».

Разом з професійним тренером, омбудсменом Профспілки державних службовців Швеції Мікаелом Андерссоном учасники обговорили важливі питання колективно-договірної роботи, змісту та виконання колективних договорів, питання заробітної плати, мотивацію профспілкового членства та врахування потреб кожної людини у профспілці. Учасники мали можливість перейняти шведський досвід профспілкової роботи , ознайомитись зі змістом шведського колективного договору, прикладами та змістом шведських галузевих угод та поняттям «Шведської моделі». Цікавим розділом семінару став блок з історії профспілкового руху Швеції, боротьби за гідні умови праці, достойну заробітну плату та кращі умови життя. На прикладі своєї родини Мікаель Андрессон розповів, яку ціну заплатили члени шведських профспілок за право мати колективний договір, достойні умови праці, вести перемовини, за розвиток соціально-орієнтованої моделі шведської економіки, та врешті решт за можливості жити в сучасній правовій державі для своїх онуків. Саме завдяки таким героям профспілкового руху, сьогодні шведські профспілки є одними з найсильніших у світі , а шведська економіка прикладом для наслідування світом.

На завершення семінару Голова Профспілки Юрій Піжук подякував колегам з Профспілки державних службовців Швеції Fackfӧrbundet ST за спільну роботу, підтримку та обмін досвідом.

Більше фотографій з заходи на офіційній сторінці у мережі Facebook

Оксана Гузь, Профспілка працівників

державних установ України