14 листопада Профспілка працівників державних установ України долучилась до солідарної акції Всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань Федерації профспілок України. До столиці приїхали представники всіх галузей та регіонів України, щоб висловити протест проти антисоціальної політики держави, порушенню та нехтуванню норм трудового законодавства, прийняття важливих законопроектів в «турборежимі» та нехтування правами людини праці.

На площі Конституції перед будівлею Верховної Ради України учасники акції висунули вимоги до проекту Держбюджету-2020 та звернулись до депутатів з вимогами врахування профспілкового проекту Трудового кодексу.

DSC 1772

akcia 063 of 063

akcia 058 of 058

IMG 521eea06ee7a65d8f8580e1faf01b23b V

На акції виступив Голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук висловивши обурення огульним скороченням, яке відбувається в сфері державної служби, зокрема щодо службовців районних державних адміністрацій, нехтуванням трудовими правами державних службовців. Під час акції представники від Профспілки працівників державних установ України висловили свої вимоги: «Ні! огульному скороченню державних службовців», «Профспілка ЗА належне фінансування державної служби», «Профспілка ЗА належну оплату праці державних службовців», «Профспілка ЗА соціальну відповідальність держави», «Державо! Поважай права своїх службовців».

DSC 1783

akcia 287 of 287

Саме в цей час в стінах Парламенту було заплановано розгляд проекту основного кошторису країни на 2020 рік, в якому не враховані пропозиції профспілок щодо належного фінансування бюджетної сфери, галузей енергетики і промисловості. Як стверджували виступаючі профспілкові лідери від різних галузей вже зараз зміни та «реформи» нового уряду ставлять на межу виживання тисячі сімей українських працівників, по всіх галузях відбуваються масові скорочення і затримки виплати заробітної плати. Профспілковці переконані – це шлях до зубожіння людини праці та нової хвилі міграції та втрати кадрового потенціалу України.

IMG d29bc18a466b67141a65bba423e56157 V

DSC 1777

IMG dc3437be3a5bfeedbeba13ac1e0a8eff V

Вже сьогодні внесено зміни до низки законів, якими позбавлено або урізано трудові права державних службовців та працівників бюджетної сфери, готується прийняття неоліберального Трудового кодексу, який містить дискримінаційні норми по відношенню до працівників, що неодноразово підкреслювали як національні, так і міжнародні експерти. Окрім того, профспілки висловили рішучий протест проти ганебного закону з продажу української землі та висловили солідарність із загальнонаціональною акцією аграріїв проти узаконення продажу сільськогосподарських земель.

IMG eb7fe462cabed64b539d7840ecd2f16a V

В підсумку акції було висунуто ряд вимог, які керівництво Федерації профспілок України передасть уряду та парламенту від учасників акції, а також прийнято рішення про створення Загальнонаціонального страйкового комітету та підготовки до загальнонаціонального страйку, якщо уряд та народні обранці продовжать нехтувати трудовими правами своїх громадян.

Відео виступу Голови Профспілки під час солідарної акції Профспілок на офіційній сторінці Профспілки в соціальній мережі Facebook https://ru-ru.facebook.com/StateEmployeesUnionofUkraine/videos/3104582216225360/

Оксана Гузь, Професійна спілка працівників

державних установ України