27 червня відбулось 14 засідання президії Профспілки працівників державних установ України.

На порядку денному були питання щодо стану  соціального діалогу у Профспілці  на центральному та регіональному рівнях, його впливу  на соціально-економічний  захист членів Профспілки, розглядався звіт про укладання та виконання колективних договорів у 2023 році та практику роботи Київської обласної організації Профспілки щодо захисту соціально-економічних прав спілчан та посилення мотивації профспілкового членства.

Традиційно президія розпочалась з інформації про роботу центрального комітету та регіональних організацій Профспілки протягом останніх 3 місяців.

prezydia270620241

З інформацією можна ознайомитись тут.

Далі робота президії відбувалась відповідно до порядку денного.

Розглядаючи питання про стан  соціального діалогу у Профспілці  на центральному та регіональному рівнях, його вплив  на соціально-економічний  захист членів Профспілки, президія визначила за необхідне зосередити роботу на питаннях  удосконалення соціального діалогу на усіх його рівнях, зокрема шляхом навчання профактиву усіх ланок, посилити методичне та інформаційне забезпечення, провести моніторинг колективних договорів на відповідність нормам галузевих угод, зокрема тих, які укладені у 2022 – 2024 роках.

pezydia270620244

Обговоривши звіт про виконання колективних договорів у Профспілці за 2023 рік  президія визначила, що основний вплив на ефективність колективно-договірного процесу має економічна нестабільність через воєнні дії, що спричиняє скорочення працюючих, внутрішнє переміщення осіб та евакуація за межі країни. Відповідно президія вирішила закцентувати увагу на налагодженні конструктивної співпраці із сторонами соціального діалогу на всіх рівнях, особливо на локальному, в частині утримання роботодавцями від односторонніх дій у трудових відносинах з працівниками та зупинення дії окремих положень колективного договору.

prezydia270620242

Також президія заслухала інформацію голови Київської обласної організації Профспілки Григорія Іваницького про практики роботи організації щодо захисту  соціально-економічних прав спілчан  та посилення мотивації профспілкового членства.