Реформа оплати праці на державній службі: робота триває

13 лютого відбулося засідання круглого столу «Реформа системи оплати праці державних службовців як складова євроінтеграції», ініційована Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Захід проводився у партнерстві з Комітетом  Верховної Ради України з питань бюджету, Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту Європейського Союзу «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні».

У роботі круглого столу брали участь народні депутати України, представники державних органів, вітчизняних і міжнародних організацій, громадського середовища, зокрема, голова Профспілки Юрій ПІЖУК.

5290076Учасники заходу приділили увагу стану реформи системи оплати праці державних службовців на теперішній час, непрозорості та складності системи оплати праці держслужбовців, яка не дає змогу залучати ефективних фахівців до сфери державного управління.

изображение viber 2023 02 13 11 00 59 713

У виступах учасників заходу, зокрема народних депутатів України Корнієнко О.С., Шкрум А.І., Третьякової Г.М., Гетманцева Д.О. та інших, а також Голови НАДС Алюшиної Н.О., зазначалося, що першим кроком до розв’язання цієї проблеми може бути ухвалення законопроекту №8222 «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад», який змінить систему та підходи до регулювання оплати праці у сфері державної служби шляхом запровадження прозорої системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби, посилення ролі посадового окладу та припинення надмірних необґрунтованих виплат, запровадження дієвого механізму оптимізації граничної чисельності працівників державних органів, впровадження системи грейдів.

У той же час, Юрієм ПІЖУКОМ, у своєму виступі, було наголошено, що Профспілкою послідовно вже багато років поспіль, в умовах поетапного збільшення розмірів посадових окладів, здійснювались кроки по вирішенню проблеми перекосів в оплаті праці, серед яких, направлення петиції до Президента України (петиція набрала необхідну кількість голосів та була розглянута Президентом).

Як зазначив голова Профспілки, є вражаючою несправедливістю рівень зарплати держслужбовців на найнижчих посадах, який ґрунтується на розмірі посадового окладу, що суттєво менший за розмір мінімальної заробітної плати.

Тому, зі слів Юрія ПІЖУКА, реформа оплати праці давно назріла, та має рухатись до справедливих складових заробітної плати державних службовців: 70% - посадовий оклад, 30% - надбавки і премії, а тому наша позиція полягає у підтримці цієї законодавчої ініціативи.

Водночас, як висловився голова Профспілки, у період між першим та другим читанням законопроекту, необхідно його доопрацювати, а тому Профспілка готова прийняти у цьому активну участь.