24 листопада ц.р. відбулось шосте, яке є завершальним, засідання робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад (реєстр. № 8222) в режимі відеоконференції на платформі ZOOM. Як інформувалось раніше,  робоча група (керівник робочої групи – народний депутат України, голова підкомітету з питань державної служби Д.Чорний) сформована під егідою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У роботі засідання приймала участь заступниця Голови Профспілки Наталія Шарапа.

wagesgroupcivilservants24112023

На засіданні завершено розгляд 125 поправок, внесених народними депутатами до законопроекту, які розглядатимуться профільним підкомітетом.

Вчергове Наталією Шарапою, на засіданні, було підкреслено важливість реформування оплати праці державних службовців, підвищення гарантованої частини в структурі заробітної плати за принципом «70 на 30». Водночас нею озвучено позицію щодо необхідності  донесення  позиції профспілкового середовища до членів парламентського підкомітету з питань державної служби щодо  необхідності перегляду підходів до розміру посадового окладу на найнижчій посаді  до рівня двох мінімальних заробітних плат та дотримання принципу справедливості в  оплаті праці у питанні міжпосадових співідношень, конкурентоспроможності заробітної плати окремих категорій державних службовців на ринку праці.

Робоча група ухвалила концептуальне рішення щодо набрання чинності закону в частині переходу на нові умови оплати праці з
1 січня 2025 року. Водночас остаточне рішення – за Верховною Радою України.

Наразі розпочато підготовку до участі представників Профспілки у наступному засіданні парламентського підкомітету.