22 листопада 2022 року Верховна Рада  України прийняла за основу проект Закону про службу органах місцевого самоврядування (реєстр.№6504), доручивши Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доопрацювати його з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до другого читання.

З  метою опрацювання відповідного законопроекту, на майданчику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування та за ініціативою його голови Віталія Бевзіна, було створено експертну групу, до складу якої увійшли представники державних органів, вітчизняних та міжнародних організацій, інституцій, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, громадянського середовища.

Профспілку працівників державних установ України, яка є активним учасником розробки  нової редакції Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», починаючи з травня минулого року, було також  запрошено  до зазначеної  роботи.

Наразі, сьогодні, 21 лютого, відбулось третє експертне обговорення на платформі Zoom, під час  якого розглядались  розділи VI-VIII законопроекту.

workgrouplocalgovernment20231

У рамках обговорення, особливо  гостра дискусія відбулась з питань унормування оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування.

Зокрема, одностайну підтримку учасники обговорення висловили  щодо  врахування принципів прозорості, відкритості та транспарентності в питаннях формування зарплати  місцевого самоврядування.

 Більшість виступаючих висловили  пропозиції щодо  необхідності визначення у схемах посадових окладів нижньої та верхньої межі розмірів посадових  окладів та окреслення обсягів премій. Зокрема, мова йшла про визначення нижньої межі розміру посадового окладу на рівні двох прожиткових мінімумів, а також середньої заробітної плати.

Позицію Профспілки із зазначеного питання висловила заступник голови Профспілки Наталія Шарапа, яка, наголосила на необхідності збереження гарантованого законом  мінімального розміру посадового окладу службовця органів місцевого самоврядування, який займає  найнижчу  посаду категорії  ІІІ,  на рівні трьох прожиткових мінімумів, що складає наразі  8052 грн.

workgrouplocalgovernment2023

 Зокрема, було акцентовано, що такий підхід сприятиме збільшенню частки  посадового складу в структурі заробітної плати, збереження балансу в оплаті праці службовців, а також на необхідності застосування чіткої процедури при визначенні розміру премій,  що ґрунтується  на  прозорості та відкритості, що  у свою чергу  має унеможливити прояви корупційних ризиків та розгляд  правоохоронними і судовими органами правомірності  розпорядчих документів про призначення премій.

Крім того,  Н.Шарапа наголосила на необхідності збереження участі представників профспілкових організацій у складі дисциплінарних комісій в органах місцевого самоврядування.

Робота з обговорення законопроекту та напрацювання узгоджених пропозицій  триває. Остаточна позиція буде сформована відповідним парламентським комітетом.