Шлях довжиною 90 років…

20 жовтня 2021 у місті Харкові в історичній для Профспілки будівлі Палацу праці відбувся урочисте засідання 2 Пленуму Центрального комітету Профспілки, присвячене 90-річчю з часу створення Профспілки працівників державних установ України.
Основне питання порядку денного – «Про виклики та першочергові завдання Профспілки в умовах реформування державного управління та децентралізації».

plenum2021kharkiv3

plenum2021kharkiv6

plenum2021kharkiv2

plenum2021kharkiv1

До учасників Пленуму з вітальним словом звернулися: Юрій ПІЖУК, голова Профспілки; Сергій ТЕСЛЕНКО, голова Об’єднання профспілок Харківської області; Олександр ГАЦЬКО, голова Харківської обласної організації Профспілки.
Також з вітальним словом до учасників пленуму звернулась голова НАДС Наталія АЛЮШИНА. Нею було підкреслено значимість соціального діалогу між Профспілкою та НАДС задля вирішення важливих питань соціально-економічного захисту працюючих в державній службі, забезпечення їх трудових прав.

Свої вітання Профспілці направили і соціальні партнери: Державна аудиторська служба України, Державна прикордонна служба України, Державна казначейська служба України, Міністерство соціальної політики України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Департамент поліції охорони, а також свої вітання направили Профспілка державних службовців Швеції та Профспілка державних установ Латвії.

plenum2021kharkivalush

У своєму виступі Юрій ПІЖУК окреслив історичний шлях Профспілки, вплив на її розвиток і становлення політичних, економічних та соціальних процесів.
«Літопис Профспілки, за архівними даними, що достеменно встановлені, бере витоки на початку 30-х років минулого століття. Тому радянський період її історії налічує шість десятиліть.
В основу профспілкової діяльності того періоду були значною мірою покладені соціальні функції: соціальне страхування, оздоровлення, житлове забезпечення, культурно-масова та фізкультурно-спортивна робота.
Непросто однозначно оцінити діяльність організацій Профспілки часів радянської доби. Але всі ми достеменно знаємо про значну роботу Профспілки в питаннях реальної допомоги своїм спілчанам, і, у першу чергу, щодо захисту соціально-економічних інтересів працюючих.
І ось вже 30 років Профспілка діє в в незалежній Україні. Установчий з’їзд 1990 року, на якому була заснована Профспілка працівників державних установ України, затвердив Статут та обрав керівні органи.

plenum2021kharkiv5

Без сумнівів, що зрілість громадянського суспільства в  державі вимірюється результативною діяльністю професійних спілок.

Із цим твердженням погоджуються, незалежно від політичних уподобань, всі президенти та уряди нашої держави, хоч і прослідковується, особливо останніх два роки, тенденціяособливо жорсткого наступу на права профспілок з боку органів публічної влади.
Діяльність нашої Профспілки в роки незалежності нерозривно пов’язана зі становленням державної служби України та розвитком місцевого самоврядування.
Діяльність Профспілки у новітній період її історії, а саме – з часу проголошененя Незалежності, базується на «трьох китах».
Це – соціальний діалог, захист соціально-економічних та трудових прав працюючих, робота з профактивом.» - зазначив голова Профспілки у доповіді з основного питання порядку денного.

На пленумі члени Центрального комітету Профспілки обговорили основні виклики, які наразі стоять перед Профспілкою, а саме: реформування державного управління та місцевого самоврядування, підвищені вимоги громадян до профспілкового членства на фоні загального скорочення членства, пандемію COVID-19 та розвинуте інформаційне середовище.
Під час обговорення даних питань з своїм досвідом роботи поділились: Сергій ШЕВЦОВ, голова Донецької регіональної організації Профспілки, Роман БАЛУХ, голова Львівської регіональної організації Профспілки, Олександр ГАЦЬКО, голова Харківської регіональної організації, Галина ФЕДОРЧЕНКО, голова Запорізької регіональної організації, Дмитро СКАКОВСЬКИЙ, заступник голови Профспілки працівників державних установ м.Києва , Таміла БУГАЄНКО, голова Миколаївської регіональної організації, Сергій ТИХОНОВСЬКИЙ, голова Луганської  регіональної  організації та Іванна ХРАПКО, голова Молодіжної ради Профспілки.

 plenum2021kharkiv8

plenum2021kharkiv9

Plenumgatsko

plenum2021kharkiv22

plenum2021kharkiv11

plenum2021kharkiv12

 

plenum2021kharkiv13

Після обговорення доповідей голова Профспілки вручив нагороди з нагоди відзначення ювілею Профспілки.

plenum2021kharkiv14

 

plenum2021kharkiv15

 

plenum2021kharkiv16

plenum2021kharkiv17

 

plenum2021kharkiv18

 

Профспілка працівників 

державних установ України