21 липня в Будинку профспілок відбулось засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні

Засідання було присвячене ухваленню рішення щодо позиції СПО об’єднань профспілок стосовно законопроєкту «Про колективні трудові спори», а також низці інших актуальних для профспілок питань.

SPOP210720234

Під час обговорення було наголошено, що одна з принципових позицій профспілок щодо цього документу стосується неприйнятності використання у тексті законопроєкту поняття локауту, тому що саме це явище сприймається неоднозначно, зокрема, з правової точки зору, як у європейському так і у вітчизняному експертному середовищі. Через це було запропоновано у тексті законопроекту не використовувати термін «локаут» і як один з варіантів запропонувати НСПП для опрацювання перед оприлюдненням цього законопроекту замість «локауту» використовувати альтернативний термін, наприклад, – «дії роботодавця у зв’язку з проведенням страйку», або «дії під час оголошення страйку» тощо.

SPOP210720232

Члени СПО погодились з цією пропозицією і у підсумковому рішенні записали пункт: - доручити представникам СПО об’єднань профспілок на всіх стадіях переговорного процесу вживати заходів щодо вилучення з тексту проекту закону положень стосовно права роботодавця на локаут, зокрема, шляхом їх заміни на альтернативні способи дій роботодавців у випадку оголошення страйку.

У рішенні СПО також зазначено:

- погодитися із пропозиціями та зауваженнями членів СПО об’єднань профспілок до проекту Закону України «Про колективні трудові спори», який, на переконання профспілок, потребує подальшого доопрацювання;

- для продовження роботи над законопроектом направити пропозиції СПО об’єднань профспілок до Національної служби посередництва і примирення, а представникам СПО об’єднань профспілок у робочій групі при доопрацюванні законопроекту наполегливо відстоювати профспілкові пропозиції.

SPOP210720233

СПО також обговорило питання «Про позиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти делегатів рф на 111-й сесії Міжнародній конференції праці».

У ході його обговорення йшлося про те, що 5-16 червня 2023 року у м.Женева відбулась 111-а сесія Міжнародної конференції праці, в якій взяли участь делегати від урядів, профспілок та роботодавців із 187 країн-членів Міжнародної організації праці.

Від російської федерації у заході брали участь одіозні представники організацій, які лише декларують, що вони є організаціями роботодавців та робітників, а на практиці відкрито підтримують дії держави-агресора проти України. Під час своєї роботи на сесії вони заперечували військові злочини своєї держави, використовували дипломатичний статус членів делегації на Міжнародній конференції праці для просування наративів рф про вину України у розв’язанні війни.

Членські організації СПО об’єднань профспілок від самого початку повномасштабної війни зайняли принципову позицію, спрямовану проти дій країни-агресора та будь-яких організацій, що підтримували чи виправдовували їх. Відповідні зусилля були спрямовані на виключення таких профспілкових організацій з лав МКП, глобальних галузевих профспілкових об’єднань, а самої країни-агресора - з Міжнародної організації праці.

Заслухавши інформацію з цього приводу членів Делегації України СПО об’єднань профспілок прийняв рішення, спрямоване на осуд дій  делегації рф на 111-й сесії МКП.

У різному було обговорено питання стосовно позиції, яку займають Уряд та Офіс Президента України щодо використання інформації з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування для підтвердження репрезентативності суб’єктів сторони профспілок та сторони роботодавців.

 

За інформацією Пресцентру та Управління соціального діалогу

та колективно-договірного регулювання 

Федерації профспілок України