Сьогодні голова Профспілки взяв участь у нараді організованій Міністерством соціальної політики України з урегулювання розбіжностей до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження мінімальної пенсійної виплати після проведення відрахування з пенсії, щодо індексації пенсій та збільшення максимального розміру пенсії для деяких категорій пенсіонерів» (далі – Законопроект). 

Профспілка працівників державних установ України ще в травні поточного року розглянула Законопроект та не погодила його.На сьогоднішній нараді продовжилась дискусія по зазначеним розбіжностям. Голова Профспілки вчергове висловив чітку позицію Профспілки щодо непогодження даного законопроекту та необхідності відновлення соціальної справедливості для пенсіонерів державної служби. 

Оскільки в Законопроекті пропонується перерахунок пенсії пенсіонерам державної служби шляхом індексації, Профспілка відстоює позицію щодо унормування в законах підстав та умов індексації та перерахунку пенсій, як визначає Рішення Конституційного Суду України. 

 

naradapencia26072023

 

Довідково:Останній раз перерахунок пенсій, призначених за спеціальними законами, було проведено ще у 2008 році, і з того часу їх розмір залишається без змін.У зв’язку з набранням чинності з 01.05.2016 року нового Закону України «Про державну службу» положення Закону України «Про державну службу» від 1993 року, що передбачали перерахунок пенсій осіб, які мають право на пенсійне забезпечення державного службовця, втратили чинність, що стало вкрай негативним кроком держави по відношенню до державних службовців.Профспілкою проводилася постійна робота щодо відновлення права на перерахунок пенсій зазначеній категорії пенсіонерів.

У кінці грудня 2022 року, Конституційний Суд України ухвалив рішення: визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), підпункт 1 пункту 2 розділу ХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII та дає, нарешті, можливість розв’язати підняте питання в інтересах цієї категорії пенсіонерів.

Проте, пунктом 4, розділу І Законопроекту пропонується перераховувати пенсії зазначеній категорії пенсіонерів шляхом індексації з урахуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до абзаців другого і третього частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Порядок та умови такого перерахунку визначаються Кабінетом Міністрів України.

Водночас, індексація і перерахунок (осучаснення) пенсій два різні поняття. Адже, відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексації підлягають грошові доходи громадян,  одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру: пенсії; стипендії; оплата праці (грошове забезпечення) тощо.

Крім того, пунктом 8 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що індексація пенсій та автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам у 2023 році проводитиметься у порядку, на умовах та у строки, що визначені Кабінетом Міністрів України.

На виконання зазначеного Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №168 від 24.02.2023р. «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році», якою передбачено, що з 1 липня 2023 року індексуються розміри пенсій, призначених відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Профспілка не погодила даний проект Закону України  в частині перерахунку пенсії пенсіонерам державної служби шляхом індексації, та виступає за передбачення відповідної норми перерахунку (осучаснення) пенсій відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII.